joi, 17 aprilie 2008

Evul Mediu


Evul mediu desemnează o epocă istorică, cuprinsă între antichitatea târzie şi epoca modernă.
Noţiunea "evul mediu" derivă din limba latină (medium aevum) şi provine din filologia umanistă a Renasterii, unde definea sub forma media latinitas intervalul de timp cuprins între împaratul roman Constantin Cel Mare (307-337) şi cel franc Carol cel Mare (768-814). Denumirea a fost preluată, începând cu secolul al 18-lea, în literatura şi în istoriografia occidentală, având iniţial sensul peiorativ de evul mediu intunecat caracterizat prin, cruzimile inchizitiei cu arderea pe rug a vrajitoarelor şi ereticilor, o perioadă de obscurantism, iadul fiind în picturi reprezentat ca un loc de groază.Reabilitarea noţiunii şi includerea sa în circuitul ştiinţific se petrec abia în secolul al 19-lea, în epoca romantismului, atunci când evul mediu devine o perioadă idealizată în literatură şi în artă.
Arhitectura gotica este un element definitoriu al artei medievale. Muzica medievala cavalereasca are si ea o deosebita importanta in aceasta perioada indepartata. Dar si muzica gregoriana este in plina dezvoltare. Totusi arhitectura ramine rasfatata artelor.

Un comentariu:

demosthene5 spunea...

Intr-adevar, muzica si arhitectura sunt cele mai evidente caracteristici ale perioadei medievale... insa cred ca trebuie precizat si modul acestora de comunicare, precum si vestimentatia reprezentativa a acelor vremuri. Astfel este posibila o mai buna si completa intelegere a conditiei si culturii umane d-a lungul timpului.